یکی از چالشهای ابتدایی در تمامی کسبوکارها عدم دسترسی به دادهها در زمان واقعی (Real-time data) است. در حقیقت اکثر کسبوکارها از عدم دسترسی لحظهای به دادهها رنج میبرند؛ زیرا جمعآوری و دسترسی به دادهها در زمان واقعی مانع از وقوع مشکلات بعدی میشود. از سویی دیگر مدیران میتوانند از این دادهها بهمنظور شناسایی تنگناها، فرایندهای ناکارآمد، علل تولید ضایعات، ردیابی و اندازهگیری KPIها و همچنین تصمیمگیری آنی در هنگام مواجهشدن با خطاها استفاده کنند.
معضلات ناشی از عدم دسترسی به دادهها در زمان واقعی
در این بخش به مشکلات رایجی که با دریافت آنی دادهها (real-time data) برطرف میشوند، اشاره میکنیم:
ازدستدادن فرصتها
سیستمهای بلادرنگ امکان شناسایی فرصتهای پیش رو را برای کسبوکارها فراهم میسازند، به همین دلیل عدم دسترسی بهموقع به دادهها سبب ناشناختهماندن بسیاری از فرصتها میشود و در نتیجه از پیشرفت کسبوکارها جلوگیری میکند.
هم اکنون بخوانید: رفع مشکل محدودیت دسترسی به دادهها در کارخانه لاستیک بارز
انحراف از برنامه تولید و عدم امکان مدیریت آن
عدم دسترسی به دادهها در زمان واقعی به معنی ناآگاهی مدیران و اپراتورها از وضعیت فعلی خط تولید و ضعف مدیریتی است؛ ازاینرو همواره مشکلاتی مانند تولید محصولات نامرغوب یا نیمهساخته و همچنین تولید حجم انبوهی از ضایعات نادیده گرفته میشود، مدیران نیز هرگز از علل اصلی وقوع این مشکلات مطلع نخواهند شد.
اتکا به روشهای سنتی
با وجود پیشرفت فناوری هنوز هم در بسیاری از سازمانها فردی مسئول جمعآوری دادههاست. جمعآوری دادهها به روش سنتی علاوه بر اینکه بسیار زمانبر و ملالآور است منجر به ایجاد خسارات و هزینههای بیشتر میشود؛ زیرا نیروی انسانی ممکن است به دلایل مختلفی از جمله خستگی، ناآگاهی و بیتجربگی باعث وقوع خطا در هنگام جمعآوری دادهها و همچنین سنجش نادرست فرایندها شود.
با این وجود چرا همچنان کارخانهها به روشهای سنتی پایبند هستند؟
هماکنون بخوانید: تجربه حذف گزارشات کاغذی در کارخانه شیشه و گاز شوگا
بیاهمیت شمردن فرایند بررسی دادهها
گاهی نیز دادهها بهدرستی جمعآوری شده و در دسترس مدیران قرار میگیرد؛ اما هرگز تجزیهوتحلیل نمیشود و یا بررسی آن به زمان دیگری موکول میشود؛ بنابراین دادههای جمعآوری شده هیچ تأثیری بر فرایندهای تولید و بهبود آنها نمیگذارد. این امر بدان معناست که مدیران همچنان از وجود گلوگاهها و نقاط ضعف ناآگاهاند و در نتیجه هیچ اقدامی برای بهینهسازی فرایندها انجام نخواهد گرفت.
اهمیت سیستم real time در عملیات تولید
دسترسی به دادههای بلادرنگ امری حائز اهمیت در تمام صنایع تولیدی است؛ زیرا امکان تصمیمگیری سریعتر و بهتر، بهبود کیفیت و بهرهوری، کاهش هزینهها و استانداردسازی فرایندها را فراهم میکند. از سویی دیگر اپراتورها میتوانند با آنالیز دادههای real time هرگونه مشکل یا ناهنجاری در فرایندهای تولید را پیش از جدیتر شدن شناسایی و برطرف نمایند.
مزایای دادهکاوی در زمان واقعی
دادههای لحظهای (real time data) طیف وسیعی از مزایا را برای کسبوکارهای بزرگ و کوچک به همراه میآورند. در این بخش به چند مورد از این موارد اشاره میکنیم:
افزایش کیفیت
یکی از مهمترین مزایای دسترسی آنی به دادهها، شناسایی گلوگاهها و نقاطی است که منجر به ایجاد مشکل در تولید محصولات میشوند. در این روش اپراتورها به کمک نمودارهای بازرسی و دریافت هشدارهای آنی عملکرد کیفیت را در زمان واقعی سنجیده و در نهایت دید روشنی را از فرایند تولید بهدست میآورند. این امر با ممانعت از تولید محصولات نامرغوب منجر به صرفهجویی در هزینههای کیفیت میشود.
کاهش توقفات
مدیران میتوانند با دسترسی به دادههای بیدرنگ از وقوع خرابیها و سایر توقفات جلوگیری کنند. به عبارتی دیگر دریافت و بررسی آنی دادهها کارکنان را از وجود مشکلات هر چند کوچک مطلع ساخته و راهکارهایی را بهمنظور حل آنها ارائه میدهد؛ ازاینرو خرابیها و سایر نقاط ضعف پیش از تبدیلشدن به مشکل شناسایی و برطرف میشوند.
دقت در برنامهریزی با سیستمهای بیدرنگ
دادههای بلادرنگ نقش مهمی در زمانبندی انجام فرایندها ایفا میکنند. این دادهها با ارائه اطلاعات بهروز و دقیق، امکان تصمیمگیری بهتر در هنگام مواجه با مسائل و مشکلات و همچنین بهینهسازی برنامههای تولید را فراهم میکند. این امر تأثیر چشمگیری در کاهش زمان تولید و جلب رضایت مشتریان دارد.
بهبود بهرهوری
همانطور که گفتیم دسترسی لحظهای به دادهها امکان نظارت آنی بر فرایندهای جاری و تحلیل عملکرد تولید را برای مدیران فراهم میکند. این دادهها منجر بهسهولت در سنجش میزان دردسترسبودن، عملکرد و کیفیت میشوند و مدیران را در جهت شناسایی فرایندهای ناکارآمد و سادهسازی سایر فرایندها یاری میکند. این امر منجر به شناسایی تجهیزات کم کارکرد و در نهایت موجب کارآمد ساختن فرایندها، افزایش ظرفیت تولید و در نتیجه افزایش بهرهوری میشود.
مدیریت زنجیره تأمین
یکی دیگر از مزایای دستیابی به دادههای Real-time مدیریت موجودی و ایجاد برنامهای مناسب برای تولید و پاسخگویی به تقاضا است. در این روش اپراتورها میتوانند با بررسی نرخ تقاضا برنامه تولید را با میزان موجودی و ظرفیت تولید تنظیم کنند، این امر مانع از وقوع توقف تولید به علت کمبود مواد اولیه میشود و همچنین از تولید محصولات نیمهساخته ممانعت میکند.
مانیتیت چگونه میتواند دادههای بلادرنگ را در اختیار کارخانهها قرار دهد؟
نرمافزار هوشمند مدیریت تولید مانیتیت با بهرهگیری از ابزارهایی همچون واچرجت (دستگاه جمعآوری اتوماتیک دادههای تولید)، فبریکیوسی (کنترل کیفیت محصولات رولی) و پارتکیوسی (کنترل کیفیت محصولات قطعهای) و همچنین ایجاد بستری بهمنظور جمعآوری خودکار دادههای دقیق از سراسر خط تولید امکان دسترسی و پایش آنلاین کلیه بخشهای کارخانه را فراهم میکند، سپس با ارائه گزارشهایی دقیق از عملکرد کارخانه مدیران را در جهت ایجاد برنامهای مؤثر برای تولید و افزایش نرخ بهرهوری یاری میکند.
اکنون برای دریافت داشبورد تخصصی کسبوکار خود اقدام کنید.